NK Kleinbootvissen 2018 op Scheveningen

Verslag door Ivar Wijker

Het is 21 April 2018, wat een mooie dag vandaag. Oostelijk windje voorspeld met een lekkere temperatuur.

Wel vroeg op , 04.15 uur gaat de wekker, broodje eten, de boot halen en op pad.

We rijden bij Uitgeest nog even door de mist maar deze trekt al snel op als het zonnetje daadwerkelijk doorbreekt .

Na 1 uur en een kwartier rijden rijden we de Lelykade in Scheveningen op om bij Albatros Hengelsport onze pieren op te halen . Het is 6.30 uur , tijd om een bakkie te doen bij het clubhuis van de Jacht Club Scheveningen . We krijgen een wedstrijdnummer , een tas met versnaperingen en een flinke uienzak voor de te vangen vis .

 

We maken de boot klaar en gaan te water op de Helling , een super brede trailerhelling waar wel vier boten tegelijk gebruik van kunnen maken .

De hengels worden klaargemaakt en we wachten op het moment dat we gezamenlijk naar het vastgestelde visgebied varen . Het startschip zal ons naar het visgebied begeleiden.

Het blijft een mooi gezicht, 33 boten achter elkaar aan de havenhoofden uit.

We arriveren in het visgebied en het startschip geeft een sein op de hoorn. Dan gaat t los .

Iedereen heeft zijn eigen ideeen en probeert zo snel mogelijk op de door hen bedachte visstek te komen.

 

We ankeren op de vloed en liggen vrij snel te vissen. Vrijwel direct tikken onze hengeltoppen en we zijn benieuwd wat hier aan zit . Scharren volop maar ze zijn te klein. De wedstrijdleiding heeft de minimummaat voor schar op 20 cm gezet. Na 10 minuten ligt er slechts 1 maatse schar in de koeler . We besluiten te verkassen en duiken wat naar de wal. Hier is het met meer maatse scharren beter al blijft het schrapen want de meeste blijven ondermaats. Ook de wijtingen kunnen de zeepieren niet weerstaan. Helaas zijn de meeste ook ondermaats en halen ze op een centimeter na net de vereiste 27 cm niet.

 

Om 14.00 uur is de wedstrijd voorbij , we hebben 5 uur lang ons best gedaan. We halen het anker op en varen rustig naar de haven. Ondertussen controleren onze twijfelgevallen op de juiste maat en de maatse exemplaren gaan ook in de zak. We zijn hier erg voorzichtig mee want 1 ondermaatse ingeleverde vis betekent 1kg aftrek op het totale ingeleverde gewicht,

 

In de haven leveren we onze vis in en zijn dan toch wel erg benieuwd hoe we het hebben gedaan. We hebben in ieder geval een fantastische dag gehad en die pakken ze ons niet meer af . Kalm aan de boot oplieren en vastsjorren op de trailer. Dan op naar het clubhuis want we hebben dorst. We zitten, alcoholvrij, gezellig na, krijgen een lekkere moot gebakken vis en dan begint de prijsuitreiking. We zijn wel erg benieuwd naar de uitslag.

 

Na een korte verloting wordt de uitslag bekend gemaakt De top 10 wordt opgelezen dus je weet niet of je boven of bij de top 10 zit , best spannend dus.. 10 . 9 . 8 .7 ….en we zijn nog niet genoemd Zitten we in de top of hebben we valse hoop. 6,5,4 ….wordt het podium?

Dan worden wij opgelezen , met 13.3 kg de 3e plaats en we zijn dolblij. Hebben we toch maar weer voor elkaar. Plaats 2 is aan de beurt. Albert Jansen heeft met zijn 91 jarige vismaat

13.4 kg vis gevangen en de winnaars , Piet en Jaap Verkade uit S- Gravenzande mogen zich met 16.9 kg de Nederlandse Kampioenen noemen.

 

We bedanken de organisatie en rijden met een goed gevoel Scheveningen uit.

Een mooie dag , dat was het zeker .

 

Janette en Ivar

nk_bootvissen_2018 nk_bootvissen_2018